Si no veieu bé el correu, feu clic aquí
NOTÍCIES D'INTERÈS PER AL BARRI DE CERDANYOLA
Arriba el II Festival Cultural de Cerdanyola
El dissabte 7 de maig, de 18 a 20 h se celebrarà a la Pista Poliesportiva de Cerdanyola Remigio Herrero la segona edició del Festival Cultural de Cerdanyola. Una iniciativa del teixit associatiu que s’emmarca en el Pla d’Actuació Integral de Cerdanyola.

A través dels diferents espectacles de ball, teatre, poesia, play-back... l’objectiu del festival és mostrar la riquesa cultural del barri més poblat de Mataró i que compta amb gran diversitat d’orígens i cultures i establir un espai de coneixement mutu entre les entitats que conviuen en el territori. La música, la dansa són disciplines que afavoreixen en aquesta ocasió l’intercanvi i la cohesió sociocultural.

Com a novetat, i tenint en compte la gran diversitat cultural, el Festival d’enguany s’enmarca en els actes del Maig Intercultural de Mataró i, per altra banda, a més de les actuacions de les diferents entitats del barri, s’ha volgut convidar un casal de gent gran de la ciutat, que en aquesta ocasió és el Casal de la Gent Gran de Cerdanyola.

Les entitats de la Taula d’Entitats de Cerdanyola que actuaran en el Festival són: Associació Cultural de Cerdanyola, Associació JimaYoor, Associació Cultural i Social Badenya, Casa de Andalucía, Centre Cultural i Recreatiu Casal del Barri, Círculo Flamenco Andaluz, Col·lectiu de Teatre EPMA i Penya Cultural Al-Andalus.

El Festival Cultural de Cerdanyola es va organitzar per primera vegada l’any 2019, si bé a causa del Covid-19 es va haver d’ajornar fins aquest 2022 que, amb la millora general de la situació de la pandèmia, s’ha pogut organitzar una segona edició. Així, el II Festival Cultural es vol que sigui l’inici d’una celebració anual on en cada edició es puguin incorporar noves entitats i noves mostres culturals. Enguany el Festival s’ha organitzat en format de teatre/auditori, a la Pista Poliesportiva de Cerdanyola Remigio Herrero.
Contractació de personal en situació d’atur per treballar a Cerdanyola
L'Ajuntament de Mataró ha contractat 20 persones en situació d’atur per realitzar obres i serveis d'interès públic i de caràcter social als barris de Cerdanyola,Rocafonda i El Palau ,en el marc del Programa Treball als Barris. Aquest programa està subvencionat pel Ministerio de Trabajo y Economía Social a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Treball als Barris facilita la millora de l’ocupabilitat de persones amb dificultats d’accedir al mercat de treball, o allunyades d’aquest per dificultats d’accés, facilitant-los competències professionals mitjançant experiència laboral, havent realitzat diversos projectes de millora dels barris de Cerdanyola, Rocafonda i El Palau. Aquestes persones beneficiàries del programa havien de trobar-se en situació d’atur, ser demandants d’ocupació no ocupades (DONO), i no podien estar cobrant la prestació contributiva per desocupació.

Les persones contractades, a més, reben acompanyament i seguiment de l’equip tècnic del Servei d’Ocupació de Mataró amb la realització de tutories individuals, per tal de treballar l’itinerari i l’objectiu professional de la persona, de cara al posterior accés al mercat laboral. 

La selecció l’ha dut a terme un grup de treball format per personal tècnic de la Direcció de Recursos Humans i Organització i del Servei d’Ocupació de la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró.

Les persones contractades es distribueixen en els següents perfils professionals: personal d’oficis entre peonatge, oficials/es de 2a de feines de paleta, de pintura, i de jardineria,  i personal tècnic mitjà i tècnic especialista per a diferents àrees o projectes.
Mataró cedeix centres cívics al Banc de Sang i Teixits per a les campanyes de donació de plasma

L'Ajuntament de Mataró ha posat a disposició del Banc de Sang i Teixits els centres cívics dels diferents barris de la ciutat perquè es puguin dur a terme les campanyes de donació. El Centre Cívic Espai Gatassa serà un dels equipaments cívics on es realitzarà donació de plasma el dia 18 de juliol. Per organitzar millor la jornada s’aconsella demanar hora clicant aquí

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.


Les properes cites a Mataró són:

3 i 24 de maig i 21 de juny al Centre Cívic Molins
7 de juny a Centre Cívic Pla d’en Boet
5 de juliol al Centre Cívic Rocafonda
18 de juliol a l’Espai Gatassa

El plasma és un component de la sang que és essencial per produir medicaments per al tractament de diverses malalties on hi ha  dèficit d’unes proteïnes plasmàtiques, les quals són vitals per processos tan importants com defensar l’organisme de les infeccions i la coagulació de la sang. Entre aquestes proteïnes del plasma tenim les immunoglobulines, l’albúmina, el Factor VIII i el Factor IX. Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes plasmàtiques, com per exemple diferents immunodeficiències, l’hemofília, l’emfisema hereditari, el mieloma múltiple, etc. El tractament d’aquestes malalties es basa en l’administració de la proteïna que falta en cada cas. La majoria d’aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només les podem extreure del plasma; així que l’única manera d’obtenir el tractament per a aquests malalts és a partir de la donació de plasma i per això és tant important sensibilitzar a la població d’aquest tipus de donació. El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguencs que representa el 55 % de la sang i conté principalment aigua i proteïnes. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, 3 són de plasma.

Quaranta-cinc persones aprenen a ballar sardanes a l’Espai Gatassa

L'aprenentatge a ballar sardanes és una activitat que s'emmarca dins de "Síl·laba", un projecte col•laboratiu impulsat per l’associació Jimayoor i l’Ajuntament de Mataró, amb l'objectiu de contribuir a l’alfabetització de tothom i obrir un nexe d'unió a través de l’aprenentatge de danses i balls d’arreu.


La sardana és la dansa per excel·lència de Catalunya, que ens uneix col·lectivament, crea sentiment de pertinença i alhora diverteix.


S’han programat classes quinzenals a partir del 26 d’abril fins el 28 de juny. Es realitzen en dimarts, de 17.30 a 19 h a l’Espai Gatassa.


Les persones interessades poden informar-se a l’Espai Gatassa de forma presencial o trucant al telèfon 937 022 832


Es valorarà l’ampliació de més dies en funció de la demanda i la necessitat d’aprenentatge.

Informació i inscripcions:
Espai Gatassa - (Carrer Monserrat Cuadrada, 1)

Telèfon: 937 022 832

LES ENTITATS INFORMEN
L'Associació Cultural de Cerdanyola i l'AV Cerdanyola fan entrega dels premis del II Certamen Literari Sant Jordi 2022
Divendres 22 d'abril a l'Espai Gatassa, es va fer l'acte d'entrega de premis del II Certamen Literari Sant Jordi 2022.

L'Associació Cultural de Cerdanyola i l'Associació de Veïns de Cerdanyola van presentar el jurat integrat per: Imma Dot, Mariví Lafuerza, i Elisenda Colomer.. La senyora Teresa Ventura va actuar com a secretaria.

Es van rebre en total 25 treballs, 11 de prosa i 14 poemes.

Els Premiats van ser:
 
Prosa:          1r premi: Rèquiem - JORDI VIDAL I FEDERICO
                      Accèssits APPs - FRANCESC BUSTOS PRADOS
                      Olor de pa acabat de fer -  LÍDIA GONZALO CORDERO

Poesia:         1r premi: Illes perdudes -  SALVADOR RIERA SOLSONA
                      Accèssits: La abuela -  PEDRO PAÉZ GUTIERREZ
                      Nostalgia -  OLGA CABRERA VIVÓ

Un cop fet el lliurament dels premis i la lectura del treballs premiats, es va agrair a totes les persones que amb els seus treballs van fer possible aquest II Certament Literari de Cerdanyola.

També es dona les gràcies a Òmnium Cultural i a la Biblioteca Municipal Pompeu Fabra per la seva aportació amb els lots de llibres atorgats als guanyadors.

A continuació es va fer el Recital Poètic i Musical anual, amb motiu de Sant Jordi, a càrrec del Taller de Poesia de l'Associació Cultural de Cerdanyola amb Rubén Bravo a la guitarra.
L’Associació Gent Gran de Cerdanyola celebra la Festa de la Primavera

L’Associació Gent Gran de Cerdanyola celebra la festa de la primavera cantant amb el seu grup de playback “Dale Caña”.


Amb aquesta actuació ha endegat una sèrie d’actuacions continuades que els aporten la il·lusió de nou després d’un temps de pandèmia.


L’actuació serà a l’Espai Gatassa el dia 6 de maig, a les 17 h.

Més informació i contacte: 
Espai Gatassa
Carrer Monserrat Cuadrada, 1
L’Associació de Veïns de Cerdanyola exposa treballs artístics amb el nom “Petits grans artistes del barri”

Aquesta és una exposició anual que l’Associació de Veïns de Cerdanyola recupera després de la pandèmia.

S’exposen els dibuixos i pintures dels infants que realitzen aquest taller durant el curs.

Aquesta exposició es pot visitar a l’Espai Gatassa des del dia 27 d’abril fins al 5 de maig.

AVUI CONEIXEM UNA ENTITAT
Associació per la Cultura i la Cohesió Social Mataró Cultural 
L’Associació per la Cultura i la Cohesió Social Mataró Cultural la formen un grup de persones que expressen estima per la cultura i per la ciutat de Mataró.

Estan convençuts que la cultura ens fa persones lliures, ens converteix en ciutadans i ciutadanes crítics i autònoms amb valors cívics. És l’eix, el fil conductor, de moltes polítiques socials a qualsevol comunitat, també al municipi i al barri.

L’Associació per la Cultura i la Cohesió Social Mataró Cultural és una entitat jove i viva, sense afany de lucre, orientada a la promoció de la identitat, la cultura i la llengua pròpia de Catalunya. Que té com activitat essencial l’edició de publicacions i altres materials divulgatius, prioritàriament digitals i/o audiovisuals, sobre els treballs i conclusions derivats de les seves activitats, així com promoure el coneixement i l’intercanvi cultural i artístic entre Mataró i altres ciutats, tant de Catalunya com de fora.

Treballen per la cohesió social amb la cultura com a eina principal, des de la il·lusió i la complicitat amb altres agents socials amb els quals comparteixen objectius i inquietuds.
Són un grup transversal de persones compromeses i implicades en el teixit associatiu de Mataró, provinents de diferents àmbits de la cultural i el voluntariat. Oberts a qualsevol proposta en línia amb els seus objectius.

Mataró Cultural obre una nova etapa i incrementa la relació amb Ràdio la Veu TV.

Després d’un breu parèntesi per les Festes de Nadal i Cap d’Any, el programa Mataró Cultural que s’emet els diumenges a les 12 del migdia per Ràdio la Veu TV, obre una nova etapa en la qual es proposa destacar l’actualitat cultural de la ciutat.
 
Mataró Cultural, l’espai de cultura de Ràdio la Veu TV, s’emet els diumenges al migdia des de setembre de 2019. En les dues primeres temporades el programa va ser quinzenal i incloïa dues entrevistes, a més d’un espai de foment de la lectura i un altre d’opinió. A l’inici de l’actual temporada, va passar a ser setmanal amb l’emissió d’una sola entrevista, sota el títol genèric de “Parlem amb”, sempre amb persones i entitats referents de la cultural local.

L’equip de Mataró Cultural, vol atendre, a més del que estava fent fins ara, l’actualitat cultural de Mataró. Estan convençuts que la voluntat de donar a conèixer la tasca que fan persones i entitats de l’àmbit cultural no es contradiu amb difondre el que és notícia, encara que això comporti repetir alguna persona convidada.
Aquest nou enfocament del programa comportarà també una major relació amb Ràdio la Veu TV, així com una més gran interrelació entre els membres d’ambdues entitats.
 
Altres projectes:

Continua emetent-se setmanalment el programa “Música sense data de caducitat”, un espai editat i presentat per Genís Mayola i produït per Mataró Cultural. Aquest programa s’emet els divendres a les 10.30 h a Mataró Ràdio.

Per altra banda, l’entitat ha decidit deixar en suspens altres projectes que estava treballant i que la situació sanitària dels dos darrers anys ha fet impossible realitzar. En tots els casos, es tracta de propostes en espais públics o que implicaven la participació d’altres entitats.

L’únic projecte que es manté, encara que amb algunes limitacions, és l’organització, en col·laboració amb Foto Cine Mataró i Sant Lluc per l’Art, de l’exposició sobre Castells de Catalunya. Essent aquest un projecte impulsat pel  company Albert Geronès, desaparegut el passat mes de juny.

No obstant l’associació no renuncia a portar a terme tots els seu projectes quan les circumstàncies siguin adients per portar-los a terme.

Vols que les teves notícies surtin al butlletí? 

 

La tècnica del territori de Cerdanyola us atendrà a l'Espai Gatassa, carrer d'en Josep Monserrat Cuadrada, 1. Podeu demanar cita prèvia i posar-vos en contacte a través del correu electrònic acastillo@ajmataro.cat o el telèfon 647 470 356.

Website
Facebook
Twitter
Instagram

Carrer de Josep Monserrat i Cuadrada, 1 | Mataró 08303


Cancel·lar subscripció