|
|
El nou Pla d’Actuació Integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador preveu 57 actuacions al territori durant el 2021
|
|
|
El Pla d'Actuació Integral de Rocafonda, El Palau, Escorxador neix amb els objectius de potenciar els barris com espai de proximitat, de convivència, d’intervenció i de participació des d’un abordatge integral, és a dir des de diferents àmbits, per tal d’enfortir el treball comunitari i procurar transformar les vulnerabilitats existents i augmentar-ne les potencialitats. La Junta de Govern Local va aprovar el document el passat 31 de maig, i se’n va donar compte al Ple ordinari de juny.
L'inici del treball es remunta al 2019, quan l’Ajuntament i el Consell Territorial de Rocafonda-Palau-Escorxador van impulsar la creació d’un grup motor, una comissió tècnica i una Taula de treball amb entitats i veïnat. El Pla té la voluntat de donar continuïtat a la intervenció integral en el territori un cop la Generalitat va donar per exhaurida la Llei de Barris.
De moment, el Pla proposa 57 accions per executar durant el 2021 a càrrec de diferents serveis municipals, ja siguin de continuïtat, millora o noves actuacions. El Pla es planteja, però, com un document viu en el qual s’aniran incorporant actuacions en un calendari previst fins al 2023, i on també jugaran un paper actuacions destacades d’altres administracions com la construcció de l’edifici de l’Institut Cinc Sénies.
Entre les accions iniciades o previstes aquest any es troben, per exemple, la reactivació de la Taula d’Entitats de Rocafonda; el nou butlletí electrònic per a les entitats de Rocafonda, El Palau i Escorxador; el trasllat i millora de l’equipament de l’Espai Jove Rocafonda a Can Noé; accions de continuïtat com el programa Mataró Educa+ , el Pla Educatiu d’Entorn o els Patis Oberts; la Mostra de Teatre Infantil-Anem al Teatre; projectes de mediació escolar; el programa Agents de Convivència; una campanya intensiva de retirada de vehicles abandonats a la via pública; potenciació de la mediació comunitària a l’espai públic; accions de manteniment i millora a l’espai públic; entrada en funcionament de l’ampliació del Centre Cívic Rocafonda El Palau; substitució de llumeneres per tecnologia LED; nou equipament de petanques; millora de les pistes poliesportives obertes de Rocafonda i El Palau; suport a les comunitats de veïns i veïnes; millora dels accessos a la ciutat per la carretera de Mata i al barri; millora del polígon Mata-Rocafonda; estudiar propostes de camins escolars; programa Aixequem persianes; accions de revitalització del comerç de proximitat; treballar per definir una proposta d'Àrea de Regeneració i Renovació d’habitatge; programes com el de Mediació Intercultural, Educadors/res de medi obert i Referent Juvenil d’Ocupació; proposta de cursos d’acollida amb l’Escola d’Adults de Can Noé i dinamització de les activitats i projectes de l’Espai Jove Rocafonda.
Per al 2021 aquestes accions tenen un pressupost superior als 600.000 euros, si bé s’hi afegiran les accions que properament s’han de concretar en aplicació dels 120.000 € suplementaris que es destinen al Pla d’Actuació Integral i que van ser aprovats al Ple del mes de maig respecte els romanents de l’exercici 2020. A mesura que el Pla vagi avançant s’hi podran anar incorporant noves propostes en funció dels recursos disponibles.
A banda de les accions impulsades des dels diferents serveis municipals, el Pla reconeix la importància i proposa la continuïtat d’accions liderades per entitats, com l’Espai matern-infantil del Projecte Totes Plegades de la Vocalia de Dones de Rocafonda; el projecte Lleure i Deures de la Fundació Lotus Blau; el Servei socioeducatiu del Centre Sant Pau Càritas; l’Esplai CRAJEC de Creu Roja; els programes de Càritas interparroquial (Ocupació, Escola de Mares i Programa d’atenció primària, d’atenció directa i ajut a la infància); l’Espai Joäo Martí de l’associació del mateix nom; l’Escola de Futbol del Club de Futbol Rocafonda; el programa Som Salut del CAP Rocafonda, el programa d’intercanvi de llibres de Llibre Viu o el Banc del temps de la Fundació Hospital.
Podeu ampliar la notícia clicant aquí. |
|
|
Dinamització esportiva a Rocafonda per a infants i joves durant l'estiu
|
|
|
Els mesos de juliol i agost, la Pista Poliesportiva de Rocafonda acollirà un casal esportiu dinamitzat per l'entitat AEiLL. S'oferirà activitat esportiva gratuïta adreçada a infants de 8 a 14 anys, a través de la dinamització de la pista amb diferents activitats:
- Esports col·lectius: futbol, bàsquet, handbol.
- Jocs tradicionals: jocs motrius practicats arreu del món.
- Jocs cooperatius i de cooperació-oposició: perquè els participants interactuïn.
- Gimcanes i jocs d'aigua: per fer passar la calor.
Els nois i noies que hi estiguin interessats s'han de dirigir de dilluns a divendres de 10 a 13 h a la mateixa pista, situada a la Ronda de Rafael Estrany, al costat del parc, a partir del 5 de juliol. |
|
|
El Festival Poesia i + torna a Mataró amb propostes als Jardins de l'Escorxador
|
|
|
Després que l’edició del 2020 es fes en un format híbrid a causa de la Covid-19, el 7 de juliol Mataró tornarà a repetir com a una de les seus de la programació del Festival Poesia i +, originari de Caldes d’Estrac. A la capital del Maresme s’hi podrà degustar la poesia d’Esteve Plantada i la música de Magalí Sare i Sebastià Gris. La 16a edició del festival que organitza la Fundació Palau oferirà com sempre programació a diferents pobles de la comarca.
Enguany la programació a Mataró se centrarà en un únic espai: els Jardins de l’Antic Escorxador on a partir de les 20 h s’hi podrà veure dues propostes. Començarà el poeta de Granollers Esteve Plantada. Els seus recitals pausats i punyents forcen un temps menys accelerat i una mirada més profunda sobre el que podria semblar banal. Cap a les 20.30 h prendrà el relleu la música de Magalí Sare i Sebastià Gris. Aquests dos joves talents presentaran el seu disc “A boy and a girl”, un treball que aposta per l’experimentació electrònica a través de la deconstrucció de temes clàssics de cambra i cançons populars mallorquines.
El preu de l’ entrada per les dues activitats conjuntes és de 3 euros. La programació del Poesia i + es pot consultar al web www.poesiaimes.cat. |
|
|
La jornada de vacunació al CAP de Rocafonda - El Palau supera expectatives
|
|
|
El dissabte 19 de juny es va celebrar una jornada de vacunació massiva al CAP de Rocafonda-El Palau dirigida a persones que habitualment es visiten en aquest centre, majors de 40 anys. En total hi van acudir més de 600 persones en un sol dia, una xifra que es considera un èxit de convocatòria. El dissabte 10 de juliol es posaran les segones dosis de la vacuna a aquelles persones que es van vacunar de la primera el dia 19 de juny.
Es van editar cartells online en diferents llengües per tal d'arribar al màxim de població possible que es van enviar als representants dels equipaments, entitats i organitzacions del barri, així com també es van penjar cartells a les cartelleres municipals. Des del CAP de Rocafonda-El Palau i de l'Ajuntament de Mataró volem agrair molt la implicació de totes les entitats del territori que han col·laborat en la difusió de la campanya.
|
|
|
Reflexions i eines per a una millor convivència
|
|
|
|
A partir de la pregunta: Com compartim l'espai públic?, els Agents de Convivència ens proposen participar en aquests tallers formatius. La idea és sensibilitzar sobre les diferents realitats personals que coexisteixen en el seu entorn. A la vegada, els tallers volen transmetre la necessitat d’empatitzar amb la visió de l’altre, amb l’objectiu de proporcionar l'aprenentatge d'eines de gestió de conflictes de cara a millorar la convivència en l’utilització de l’espai urbà. Aquests tallers van dirigits a persones usuàries d'activitats i projectes organitzats des d'entitats i serveis municipals, per arribar al màxim de població que fa més ús de l'espai públic, en especial, infants, joves i gent gran.
S'han dissenyat tres propostes de tallers diferents:
- Fem teatre: Joc de taula interpretatiu. Treballar des d'una perspectiva lúdica i teatral mitjançant un joc interpretatiu de taula el respecte a la diferència, la tolerància i la perspectiva intercultural. Durada: 1.30h. Nombre de participants: Grups d'entre 6 i 10 persones (en funció del grup bombolla). Persones destinatàries: Espais Joves i entitats juvenils.
- Quina etiqueta tens? Role-playing. Visibilitzar i agafar consciència dels diferents actors que intervenen en el barri i la manera de relacionar-se entre ells. Durada: 1h. Nombre de participants: Grups d'entre 6 i 10 persones (en funció del grup bombolla). Persones destinatàries: Tots els perfils.
- Tabú: Diàleg obert. Definir i reflexionar sobre un conjunt de paraules i arribar a un acord mutu sobre el significat d’aquestes. Durada: 1h. Nombre de participants: Grups d'entre 6 i 10 persones (en funció del grup bombolla). Persones destinatàries: Tots els perfils.
Les entitats que estiguin interessades en participar en els tallers es poden posar en contacte amb els Agents de Convivència de Rocafonda, El Palau, Escorxador, a través del telèfon 680 440 263 o per email.
Per altra banda, s'ha iniciat la campanya per al foment de la convivència veïnal a l'estiu, amb la difusió en diferents llengües de consells i recomanacions perquè tots puguem gaudir d'un bon veïnatge respectant les necessitats de tothom.
|
|
|
Arriba la Festa d'Estiu de l'Associació Veïnal de Rocafonda, l'Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix
|
|
|
Enguany arriba l'esperada Festa d'Estiu organitzada per l'Associació Veïnal de Rocafonda, l'Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix. Després d'un temps convuls, de pandèmia, on les activitats culturals, socials i d'oci s'han vist molt limitades, aquest mes de juliol podrem gaudir de la festa al barri. És un esdeveniment molt desitjat, ja que la ciutadania ha vist minvada la seva vida relacional i té moltes ganes de compartir un espai de celebració conjunta.
El programa d'actes inclou tres activitats variades que estan repartides en dos dies, el dissabte 10 i el diumenge 11 de juliol:
Dissabte, 10 de juliol de 2021
- Havaneres amb el Grup Barcarola. 19.30 h al pati de l'Escola Freta (Organitza Ciutat Jardí).
Diumenge, 11 de juliol de 2021
- Circ amb 'No Matalàs' de la companyia Cronopis. 17.30 h a l'Odeó de l'Escola Rocafonda (Organitza Rocafonda).
- Concert de Banda amb l'Agrupació Musical del Maresme. 19.30 h al Pati de l'Escola Freta (Organitza l'Esperança).
Les entrades són gratuïtes i s'han de reservar a través del web o bé al despatx de l'Associació Veïnal situat al Centre Cívic de Can Noè, de dilluns a dijous de 18 a 19 h. Us hi esperem a totes i tots!
|
|
|
La Fundació Hospital realitza un procés d'escolta comunitària a Rocafonda en el marc del projecte del Banc del Temps
|
|
|
La Fundació Hospital ha dut a terme un procés d'escolta comunitària al barri de Rocafonda en el marc del projecte del Banc del Temps, guanyador d'un del Premis Fem Mataró l'any 2019 i que s'està desenvolupant actualment al territori. El projecte està impulsat conjuntament amb l'Associació Veïnal de Rocafonda, l'Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix.
El treball d'escolta comunitària s'ha realitzat a través d'entrevistes a persones del barri, representants d'entitats, treballadors públics, ciutadania a títol individual, que han expressat els reptes i oportunitats que hi ha a Rocafonda, segons la seva visió. Després d'aquestes entrevistes, s'han elaborat uns perfils anònims, que representen la diversitat de percepcions que coexisteixen. Les persones que van realitzar aquestes entrevistes van ser membres del Banc del Temps que van rebre una formació prèvia per fer-les.
Un cop s'han tingut els perfils, s'ha organitzat una sessió de contrast amb les persones que han participat en les entrevistes, per tal de preguntar-los si el resultat observat s'adiu a les diferents narratives que ells consideren que poden haver-hi al barri.
Amb la sessió de contrast realitzada, la Fundació Hospital ha elaborat un informe sobre les línies que el Banc del Temps de Rocafonda pot explorar per tal de donar resposta a la diferents necessitats expressades, com poden ser, a tall d’exemple:
- Promoció del projecte a través de sessions informatives en espais d'entitats del barri obertes a veïns/es del barri.
- Afegir a la definició del projecte el ser una eina de foment de suport/ajuda mútua.
- Activar difusió des del Banc del Temps de Rocafonda amb missatges que trenquin estigmes.
- Activar intercanvis que facilitin diferents aprenentatges, o posin en valor, donant visibilitat a les habilitats que tenen moltes persones que viuen al barri.
Actualment, s’està portant a terme un treball amb les persones que formen part del projecte, per definir les accions a curt i llarg termini per donar resposta als reptes detectats i fer visible la riquesa, tot el que hi ha de positiu i del que es pot gaudir si es viu a Rocafonda.
Les persones interessades en formar part del Banc del Temps de Rocafonda poden informar-se del projecte clicant en aquest enllaç.
|
|
|
Torneig de futbol a la pista poliesportiva de Rocafonda
|
|
|
Del 2 al 4 de juliol se celebra el Torneig de Futbol Mataró World Cup a la pista poliesportiva de Rocafonda. La Comunitat Islàmica Alouahda col·labora en l'organització del torneig, que està dirigit a joves de més de 16 anys.
El torneig se celebra complint el protocol Covid i les mesures de seguretat estipulades pel Procicat. Els equips seran de 5 contra 5 jugadors i hi haurà premis per al millor jugador, màxim golejador, millor porter, i també hi haurà un premi per al campió. Durant el torneig se celebraran sortejos i tots els participants rebran aigua freda. Els finalistes obtindran les equipacions, una ampolla individual i fruita.
Per a més informació, podeu clicar aquí o posar-vos en contacte a través dels telèfons de l'organització 674624344 / 634835177. |
|
|
AVUI CONEIXEM UNA ENTITAT |
|
|
Associació d'Ajut Social Maná Mataró
|
|
|
L'objectiu de l'Associació d'Ajut Social Maná Mataró és ajudar a les persones o col·lectius de persones en situació de risc d'exclusió social a resoldre les seves necessitats immediates, promoure el seu benestar i fomentar la seva reinserció social i laboral perquè puguin aconseguir una estabilitat personal.
Actulament, s'encarreguen de donar suport en l'assessorament de persones migrades sobre els diferents passos que han de realitzar quan arriben a la ciutat de Mataró, companyant-les als diferents departaments de l'Ajuntament perquè puguin regularitzar la seva situació i informar-se dels serveis que tenen al seu abast. L'Associació d'Ajut Social Maná també promou el voluntariat i els drets humans a través de festes multiculturals (actualment aturades a causa de la pandèmia), realitzant mostres de danses folklòriques i facilitant informació dels diferents països i cultures de les persones que conviuen a la nostra societat.
On es troba l'entitat? Plaça de Josep Cusachs, núm. 2, 2n 1a.
Horari d'atenció presencial: Els divendres a partir de les 18 h.
Telèfon: 93 755 32 05.
|
|
|
Voleu que les vostres notícies surtin al butlletí?
La tècnica del territori de Rocafonda, El Palau, Escorxador us atendrà al Centre Cívic de Rocafonda, carrer Poeta Punsola, 47. Podeu demanar cita prèvia i posar-vos en contacte amb ella a través del correu electrònic ciglesias@ajmataro o el telèfon 663 851 488.
|
|
|
|
| |
|
|